5 december 2007

Turbofolk - Balkan Bling Bling

"Turbofolk" är ett rätt exotiskt serbiskt musikfenomen, ett slags upp-pimpad folkmusik som spelas flitigt på klubbarna i Belgrad. Tänk dig dragspels-techno med orientalisk sång så kommer du ganska nära.

Den kitschiga turbofolken har inget vidare anseende, och den har kritiserats för allt möjligt, från alla möjliga håll. I vissa skivaffärer tar man öppet avstånd från turbofolk. Men musiken är väldigt poppis i Belgrad och den funkar utmärkt som partymusik. Serber är ju duktiga på att festa, och har man väl upplevt stämningen på någon av de heta turbofolk-klubbarna i Belgrad så är man fast. I alla fall lite. Halvdekadenta "Teatro bar" är ett måste när du besöker Belgrad!

Megastjärnan Ceca (även känd som Arkans hustru) är utan tvekan genrens drottning. Aca Lukas är den största manliga stjärnan, och han sägs även kontrollera en stor del av flodbåtsklubbarna i Belgrad.
En intressant detalj är kopplingarna mellan turbofolken och 1990-talets Milosevic-regim. De flesta som är gamla nog att minnas 90-talet gör fula grimaser när man nämner Turbofolk.

Jag har tre tv-kanaler som visar turbofolk-videor dygnet runt. Det mest obegripliga med dessa videor är de två lättklädda "dansarna" som alltid håller till strax bakom sångartisten, och kör ett riktigt risigt aerobics-pass.
Jag lovar, det GÅR inte att missta detta för dans.

ÄNTLIGEN fattar jag också vad det var för gala på gamla "Tasmajdan"-stadion (precis utanför mitt vardagsrumsfönster) en kväll i höstas - det var turbofolkfestival! Packat med folk, otrolig stämning, publiken sjöng med så rutorna skallrade. (Jag har nu fått tag på dvd:n, Zvezde Granda, Tas 2007, om någon vill låna...så ja, lugn nu, inte alla på en gång.)









2 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe, måste låna!

På tal om balkanmusik så var Grotesco på SVT grymt kul igår. Ett av inslagen var en reklamsnutt för Croatian Invasion, en partyplatta man måååååste ha. Inte turbo men dock techno.. Klädstil, lättklädda dansare verkar vara same same but different på balkan!

Anonym sa...

Jag håller på att pitcha turbofolk-tv för SVT men letar fortfarande efter en cool programledare, typ Jugge Nohall, som kan bära programidén. Och Orsa spelmän har varit väldigt avvaktande inför att bli husband tillsammans med E-type. Man kanske måste bearbeta marknaden med ett par flodbåtsklubbar, finns det någon halvsjunken till salu?